12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele günü nedeniyle düzenlenen tören il Halk kütüphanesinde düzenlendi. Buradaki törene Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Ertuğrul Tanrıkulu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş çocuk evinde bulunan çocuklar ve öğretmenleri katıldı.
Törende söz alan Özbaş, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1. Maddesine göre 18 yaşına kadar olan herkesin çocuk olduğunu belirtilerek Şunları kaydetti” 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi için toplumsal bilincin artırılması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için Dünya çapında kullanılmaktadır.
Çocuk hakları sözleşmesine göre çocukların; Eğitilme, giyinme,barınma sağlık gibi birçok temel hakları bulunmaktadır. Çocuklar çalıştıkları zaman bu haklardan mahrum kalırlar. Bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki çocuklarımızın arasında hurda kağıt toplayan, çiçek satan, ayakkabı boyayan, elindeki baskül ile köşe başlarında bekleyen, araba camı silen, uyku saatinde uyuması gerekirken mendil satan, öğrenim göreceği yaşta atölyelere giden, tamirhanelere giden çocuklarımız var. Bu çocuklarımız okul yerine tamirhane ve atölyelerde çalıştırılmaktadır. Bu durum çocukların eğitimden uzaklaşmalarına, sevgi ve ilgiden yoksun kalmalarına istismara uğramalarına sömürülmesine bazen de kötü alışkanlık edinmelerine neden olmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılının son çeyreğinde uyguladığı çocuk işgücü anketine göre ülkemizde 6-17 yaş gurubunda çocuk sayısı 15.247.000 ‘dir.Yine ayni ankete göre,6-14 yaş gurubundaki çocuk sayısı 292 .000 ,çocuk işçi 15-17 yaş gurubunda 601.000 çocuk işçi olmak üzere 893.000 çocuğun çalıştığı belirlenmiştir. Yani yaklaşık olarak ülkemizdeki her 15 çocuktan birisi ücretli veya ücretsiz olarak çalışmaktadır. Çocuk işçilerin büyük bölümü okul hayatını sonlandırmıştır.
Yarınlarımızın güçlü Türkiye’sini inşa edecek çocuklarımızın çalıştırmalarıyla mücadele yalnız Kamu Kurumları değil, İlgili sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar işveren örgütleri eğiticileri ve medya destek olmalıdır.
Çocukların daha sağlıklı daha eğitimli yetiştiği çalışmak zorunda kalmadığı çocukluklarını doyasıya yaşayabildikleri ortamları hazırlayabilmek için diğer kurumlarla işbirliği içinde mücadelemiz devam etmektedir.
İlimizde özellikle Çocuk ve Gençlik Merkezimizde, toplum merkezimizde sokak çalışması yapan mobil ekiplerle çalışmalar yürütülmekte bu kapsamda 310 aileye Sosyo ekonomik destek verilmekte, çocuklarımız sokaktan ve çalışmaktan uzak tutulmakta eğitim kurumlarına yönlendirilmekte, danışmanlık yapılmakta sosyal ve kültürel ve sportif faaliyetlere yönlendirilmektedir.
Yarınlara güvenle bakabilmek, çocuklarımızı sokağa mahkum etmemek adına çocuklardan alış-veriş yapılmamasını ve açılan ellere para verilmemesini, toplumun her kesiminin bu yönde duyarlı olmasını diliyor, çocuk işçiliğinin son bulmasını arzuluyoruz” dedi
Özbaş’ın konuşmasının ardından söz alan Sosyal çalışmalardan görevli Olcay Çakmal, yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi. Konuşmaların ardından öğrenciler gösteri sundu
61 total views, 2 views today
Son Yorumlar