Edirne eski Belediye Başkanı ve Kırkpınar aşağı İbrahim Ay 654. Kırkpınar güreşleri sonrası yaptığı açıklamada, Kırkpınar’da tenkit edilmek istenirse çok şey olacağını belirterek; “ben her zaman yaptığım gibi Kırkpınar’ı iki bölüme ayırıyorum. Birinci bölümü güreşler dışında kalan yani yeşil sahanın dışında olan bölüm. Diğeri ise yeşil sahanın içindeki kısım.
Kırkpınar dendiğinde Edirnelilerin aklına gelen eğlence, konser ve benzeri etkinlikler. Aslında Kırkpınar Yeşil sahanın içindedir. UNESCO’nun kabul ettiği de Kırkpınar’ın festival olan kısmı değil güreş kısmıdır.
Panayır olsun fakat güreş panayır olmasın. Bu yılki güreşlerde bazı eksiklikler gördüm. Belediyemizin bu eksikliklerde hiçbir suçu bulunmuyor.
Edirne Belediyesi Kırkpınar için elinden gelen her şeyi yaptı. Federasyon yetkilileri güreş anında hiçbir şey yapmadı. Güreş organizasyonunda yani yeşil saha içinde belediyenin hiçbir yetkisi yok. Yeşil saha içinde her kişinin maliyeti belediyeye ait.
Hakeminden tutunuz, yağcısına,bezcisine, yemesine içmesine gelmesine gitmesine günlük harcırahlarına karşı belediye sorumlu. Kısaca davul belediye sırtında Tokmak Federasyonun elinde Davulda nameyapan çubuk ise kimin eline geçerse onun elinde.
GÜREŞLERDEN PEK TATMİN OLMADIM
Bu yıl benim izlediğim kadarı ile güreşler pek tatmin edici olmadı. Bu yıl başaltına kadar güreşler çok güzel geçti. Buna başaltı güreşleri de dahil. Bu yıl güreşleri idare eden hakemler çok zayıftı. Gerek kule hakemleri gerek saha hakemleri Cazgırlar iki ünlü cazgır hariç Şükrü Kayabaş, ve Pele Mehmet dışındaki cazgırlar yeterli değildi. Cazgırlar için benim tenkit ettiğim şeref tribininden “ Bu olmaz diye” bağırdığım. Güreşlerde baktım Başaltı pehlivanların finalini Antalyalı bir cazgır güreşçileri salıyor. Güreşecek pehlivanların ikisi de aynı ilden üstelik aynı belediye başkanının desteklediği pehlivan. Cazgır konuşmasında “ Şu belediye başkanımızın yetiştirdiği pehlivan finale kadar yükseldi. Ben Belediye Başkanımızı buraya çağırıyorum güreşçileri birlikte salalım” diyebiliyor. Bunlara “sen kimsin” diye sormak lazım. Görevliler haricinde birini sahaya nasıl sokarsın, bu rezalettir. Sen cazgırsan görevini yapacaksın, pehlivanları sahaya salacaksın gidecekler.
GÜREŞ SAHASINA GİRİLMEZ
Orada reklamı yapmak ne demek oluyor. Diyelim Edirne Belediye Başkanı Antalya Elmalı güreşlerine gitti. Belediye Başkanı kendi pehlivanını güreşlere kendi mi salacak. Orada kimseyi sahanın içine sokmazlar. Bu cazgırın yaptığı birinci hata. Bir de boyların güreşe salışlarında çok büyük hatalar vardı. Cumartesi günü 80 çift 160 pehlivan güreşe birden salınıyor. Bu güreşçilerin puanlama saati geldiğinde sahanın yarısındaki güreşçiler hakem kulesine gidiyor. Aslında her pehlivana bir hakem düşüyor. Bunu sahaya dağıtsana. Bu hakem heyetinin zayıflığından kaynaklanıyor. Güreşçi puan güreşi yapıyor rakibini altına alıp bir puan alıyor hakem kulesi altına bir sürü adam geliyor.
HAKEM HEYETİ GÜREŞLERİ YAKINDAN İZLEMEYE GELİYOR
Aslında güreş o anda devam ediyor. Dışarıdan sahaya girişlere saha komiserinin ve hakem heyetinin mani olması lazım. Hakemlerin görevi Kırkpanar’ı en yakın yerden izlemek. Onlar güreşleri seyretmeye geliyorlar. Bu benim gibi güreşi seven insan için çok büyük hata. Bu yıl yeşil saha içindeki organizasyon çok bozuktu. Bu arada ben bizim davulcuları tebrik ediyorum. Kırkpınar’da çok güzel gösteriler yaptılar izleyicileri coşturdular. Pehlivanların coşturamadığı tribünleri davulcular gösterileriyle coşturdu,kendilerini kutluyorum gösteriler sırasında her tribüne giderek gösteri sundular. Benim için yeşil saha Kırkpınar’ın kalbi ve özü , hatalar burada, dışarıdaki hatalar için ihale yapabilir tek kişiye verebilirsin , orasını daha mükemmel hale getirebilirsin. Fakat UNESCO’ya giren kısım yeşil sahadır. Sen orayı bozarsan sen Kırkpınar’ın özünü zedelersin. Buradaki ananeyi, kültürü ve adeti bozmuş olursun. Benim Kırkpınar’da tenkit edeceğim kısım burasıdır.
PAZAR GÜNÜNE ÇOK AZ GÜREŞÇİ KALDI
Saha içinde gördüğüm bir başka hata ise, bu yıl Kırkpınar’a 1923 pehlivanın katıldığı bildirildi. Bakıyoruz güreşi idare edenler cumartesi günü bu pehlivanları sahaya sürüp Pazar gününe çok az pehlivanın güreşmesine neden oldular
Güreşin son günü saha tamamen boş kaldı. Sahada Başpehlivanlar güreşirken saha bomboştu. Aslında başpehlivanları cumartesi günü bir tur daha eksik güreştirebilirlerdi. Bu güreşleri Pazar gününe aktarabilirlerdi. Aynı şekilde Başpehlivan güreşlerini de pazara aktarabilirlerdi. Cumartesi günü fazla güreş yaptırdılar Pazar gününü güreşçi kalmadı. O gün güreş seyircisi de azaldı. Saha boş kalınca bizim davulcular sahne alıp halkı coşturdu. Aslında cumartesi günü güreşlerde birer tur eksik yapıp Pazar günü sahayı doldurabilirlerdi. Bunu yapmadılar” dedi.
5 total views, 2 views today
Son Yorumlar