EDİRNE AJANS HABER MERKEZİ / 214 24 04 / edirneajans@hotmail.com
Edirne’de Faaliyet Gösteren Dershaneler Platformu yetkileri basın toplantısı düzenleyerek dershanelerin kapatılması ile ilgili sorunları gündeme taşıdı. Yapılan ortak açıklamada dershanelerin kapatılmasının eğitimin sorunlarını daha da arttıracağı uyarısında bulunuldu.
Edirne’de faaliyetini sürdüren Anafen, Bilgi, Boyut, Fem, Fen, Final ve odak Dershaneleri yetkilileri Hilly Otelde yaptıkları toplantıda özel dershanelerin kapatılması ile ilgili sorunları dile getirdiler. Dershaneler adına ortak bildiriyi okuyan Final Dershanesi yetkilisi Zeki Koçak dershanelerin eğitimdeki ihtiyaçtan doğduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Dershaneler, öğrencilerin okullardaki yazılılardan yüksek puan alma, sınavlara daha iyi hazırlanma ihtiyacı nedeniyle açılmışlardır. İhtiyaçlar devam ettikçe dershaneler de eğitim öğretim hizmeti vermeye devam edecektir.
Dershaneler kapatılsa bile, yarış ve öğrenmeye talep bitmeyeceği için farklı isimlerde, farklı ortamlarda varlıklarını davam ettireceklerdir.
Günümüzde eğitim sınav endeksli yapılmaktadır. Eğitimi sınav endeksli olmaktan kurtarmadığımız sürece, dershanelerin kapanması mümkün değildir. Sınavlar kalkmadan dershaneler kaldırılamaz.
Dershaneler eğitimde sorunların nedeni değil, eğitim sisteminin eksiklerini gideren, ihtiyaçlarının karşılayan kurumlardır.
Dershaneler İhtiyaç olan her yerde, eğitim sisteminin eksiklerini gideren, ihtiyaçlarını karşılayan kurumlardır.
İhtiyaç olan her yerde, kurumlar açılarak, eğitime ulaşımı kolaylaştırmaktadır. İl merkezlerinde ve ilçelerde, öğrenciler aynı soru ve dokümanlara ulaşabilmekte, aynı sınavda yarışabilmektedirler.
Dershaneler, farklı yol ve yöntemlerle öğrencinin seviyesine göre hizmet vermekteler.
Okula giden veya mezun olmuş, öğretmeniyle anlaşamamış, başarısız oldukları için motivasyonları düşmüş, eğitim alma ümitlerini yitirmiş gençleri, yeniden sisteme kazandırmada, dershaneler önemli görev üstlenirler. Bu nedenle, alternatifler geliştirilmeden, gençlerin elinden bu fırsat alınmamalıdır.
Dershanelere devam eden öğrenciler, genellikle orta halli veya düşük gelir grubu ailelerin çocuklarıdır. Varlıklı aileler, öğrencilerin ihtiyaçlarını özel okullarda veya özel derslerle karşılayabilmekte. Özel okula gönderemeyen, özel ders aldıramayan veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını dershanelerle gidermekte. Böylece dershaneler, herkese uygun olabilecek alternatifler sunarak, imkânı olanların yanında imkânı olmayanlara da eşit rekabet ortamı hazırlayıp, fırsat eşitliğini daha geniş tabana yaymaktadır. Dolayısıyla dershanelerfırsat eşitliğini sağlayan kurumlardır.
DERSHANELERİN KAPATILMASINDAN DAR GELİRLİLER ETKİLENECEK
Dershaneler kapanırsa imkânı olmayanların çocukları özel okullara gidemeyecek ve mağdur olacaklar. Asıl adaletsizlik o zamana yaşanacak.
Dershanelerin yokluğunda kaçak kurumlar veya bürolar yaygınlaşacak, maliyet yükselecek, hizmet daha pahalı olacak, vergi vermeyen, denetimden uzak, sağlıksız ortamlarda ortaya çıkacaktır. Hiçbir aile, bireysel özgürlüğü olan ek destek eğitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden, daha pahalıya almak zorunda bırakılmamalıdır.
Eğitimini noksanlarından kaynaklanan problemlerin çözümünde, alternatif geliştirmeden, velinin elindeki bu imkânları almak doğru değildir. Maddi durumu zayıf olan öğrenci ve veli mağdur edilmemelidir.
Liselere giriş ve üniversiteye giriş sınavları tartışılırken KPSS, ALES, TUS başta olmak üzere birçok sınav var. Müzik öğretmeni adayına matematik sorusu sorulurken, dershane olmadan sınava girecek adaylar ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak?
Dershaneler kapatılınca üniversite önlerinde yığılmalar engellenecek mi?
Eğitim sisteminde problemler çözülmeden, öğretmen ihtiyaçları giderilmeden, sınıflardaki öğrenci sayısı azaltılmadan, dershanelerin kapatılması bütün sorunları çözecek mi?
Eğitime destek kursların olmadığı, kursların yasaklandığı bir ülke var mıdır?
Dershaneler, mevcut olan haksızlığı ortadan kaldıran, başarı düzeyini yükselten, istihdam alanı oluşturan, rehberlik hizmetlerin verildiği, sosyal imkânların oluşturulduğu, öğrencilerin koşarak geldiği, fakir öğrencilerinde Türkiye derecesi yaptığı, sistemden kaynaklanan eğitim öğretim eksikliklerini tamamlayan kurumlardır.
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi, tartışılmadan, acele kararlar olarak, sık sık sistem değiştirilerek mağdur edilmemelidir.
Üniversite, milli eğitim, sendikalar, öğrenci ve velilerden alınacak görüşlerde herkesin içine sinen sağlıklı sistemlerin hayata geçirilmesini temenniediyorum, haftaya sınava girecek 8. Sınıf öğrencilerine başarılar diliyoruz temenni ediyoruz. “ dedi.
39 total views, 2 views today
Son Yorumlar