Edirne’de, özellikle eski Kaleiçi denilen tarihi yerleşim alanlarında yoğunlukta olan eski ahşap cumbalı evler bugün harabe halinde.
Bu evlerden Birçoğu ise çöplük olarak kullanılmakta.
Bu tür binaların onarımında getirilen yasal zorluklar, Anıtlar Kurulu kıstası nedeniyle kentimizde yüzlerce harabe halinde tarihi ev bulunuyor. Bizlere kalan tarihi mirasımızı korumasını bir türlü beceremedik.
Onların yıkılmasına yok olmasına göz yumduk. Bu her biri ayrı sanat harikası olan evlerin bugün harabe haline gelmesini sağladık. Kaleiçinin cumbalı tarihi yapıları için çarpık yapılaşmaya izin vermeyip zamanında önlem alınıp yok olmasını önlemiş olsaydık,bugün Edirne Kastamonu’nun Safranbolu ilçesinden daha da değerli turizm merkezi olurdu. Kaleiçindeki tarihi evlerimizin harabe haline gelmesine göz yumanlar Edirne’ye en büyük kötülüğü yaptılar.
Haydi bugüne kadar olan oldu yıkılan yıkıldı diyelim. Hiç olmazsa bugün elde kalanları yıkılmayan tarihi binalarımızı restore edebilsek,o da yetecek .
Türkiye’de gereksiz yerlere su gibi akan maddi kaynaklar, Edirne gibi tarihi dokuyla bezenmiş ülkemizin onuru olacak bir kentin tarihi evlerin restorasyonu için çok görülüyor.
Harabe halindeki tarihi binalar bugün mikrop yuvası haline dönüştü. Mahalle aralarında çöplüğe dönüşen bu bina enkazları bazı sorumsuz kişilerce çöplük gibi kullanılıyor.
Atılan çöpler oralarda aylarca kalıyor. Bunun çevreye yayacağı kokuyu, mikrobu dikkate alan, halkın sağlığını düşünen yok.
Onun ötesinde. Bu köhne tarihi evlerin bir kısmı akşamcıların ve uyuşturucu alışkanlığı olanların mekanı olmadığını iddia edebilir miyiz.
Eviniz bu harabenin yanında bulunuyorsa, her gün bu bina kalıntılarının yanından geçmek zorunda kaldığınızda çocuklarınız bu binaların çevrede gezip oynuyorsa, korkup endişeye kapılmaz mısınız.?
Edirne’nin merkezinde, böyle çirkin görüntüler güzel kentimize hiç yakışmıyor. Edirne’nin güzelliği, modern bir kent olması ve dünya kültür merkezi haline gelmesi için övünenler bu çirkinliklere neden çare bulunamıyor?
İlimizi ziyarete gelen turistlere “bu ev enkazlarını görmeyin” diyebilir misiniz? Kaleiçini, Karanfiloğlunu merak edenler dünyada benzeri olmayan tarihi eserlerimizin yanında bu çirkinliklerini görmeyecek mi?
Diyelim ki bu harabe binaların kısa sürede onarımı mümkün değil ,Hiç olmazsa bu metruk binaların çevresi kapatılarak bu çirkin görüntüleri engellenemez mi?
Bu harabe yapılar arasında bakıyorum restore edilmiş tarihi binalarımız var . Çevresine ne kadar güzellik getirmiş.
Bu restorasyonun daha da yaygınlaştığını düşündüğümüzde ilimizde tarihi mirasımızın elde kalanlarını kurtarma fırsatı doğacak.
Rahmetli Valimiz Fahri Yücel’den sonra tarihi binaların restorasyonu ciddi olarak gündeme getirilmedi.
Bugünkü Valimiz Hasan Duruer’in tarihi eserler duyarlılığını biliyoruz.
Dilerim bundan sonra ata yadigarı tarihi evlerimiz kaderine terk edilip yok olmasına göz yumulmaz.
Evlerin restorasyonu gündeme gelir Edirne bu harabelikten kurtulur,
Edirne’ye yapılacak en kalıcı hizmet bu tarihi dokunun gelecek nesillere taşınması olduğu kanısındayım.
Mabetlere gösterilen ilgi diğer tarihi dokuya da sağlanırsa kentimizin tarihi yansıtan çehresi daha da cazip hale gelecektir. Kentimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler camilerimizin,köprü ve çarşılarımızın yanında tarihi binalarımıza da sahip çıktığımızı koruduğumuzu göreceklerdir.
Bunu gecikmeli de olsa başarabilirsek ne mutlu bizlere.
39 total views, 2 views today
Son Yorumlar