Ülkemizde yaz turizm sezonu geldi geçiyor. Edirne’miz turizm gelirlerinden ekonomisini daha ileri düzeye çıkarılması beklenen illerden bu konuda uygun koşulları bulunan illerden biri.
Tarihi kentimizin bu yönde çok avantajı var. Hiçbir ile nasip olmayan bir coğrafi ve tarihi özelliğimiz var. Edirne Avrupa kapısında AB üyesi iki devletle sınırı bulunuyor.
Bu ülkelerle ile bağlantı sağlayan karayolu ve demiryolu olarak kullanılan 6 sınır kapısı bulunuyor. Edirne’nin bu imkanlar başka illerde olsa ekonomik yapısı her halde Edirne’nin durumundan çok daha iyi durumda olurdu. Tüm bu imkanlar yok sayıldı.
Ankara gözüyle bakıldığında Edirne farklı gözle görülüyor. Kentimize destek verilmesi talebi geldiğinde diğer illerin parlamenterleri anında buna tepki gösteriyor. Onlara göre Edirne Türkiye’nin en imtiyazlı en çok devlet imkanlarından yararlanan bir il gözüyle görülüyor. Bu gerçeği yansıtmayan görüşün yaygınlaşmasında bölgemiz parlamenterlerinin ili tanıtımda yetersizliği Edirne’nin ekonomik durumunu yeterince anlatılmadığı gerçeği yatıyor.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ ile kentin turizm konusundaki durumunu görüştük.
İnağ her koşullarda gücü oranında Edirne turizminin gelişmesi için gayret sarf ediyor. Edirne’yi yurtiçi ve yurt dışında tanıtım açısından çaba harcıyor.
O da Edirne’nin ihmal edildiğini bazı çevrelerin adeta bu kentin insanlarına hizmet açısından ambargo uyguluyor, gelişmesini engelliyor diye yakınıyor Başkan İnağ böyle tanımlıyor.
Buna örnek olarak da, tarihi köprülerinin restorasyonunun geciktirilmesi, tarihi yörelere ulaşım yollarının onarılmaması özellikle turistlerin Meriç ve Tunca nehirleri üzerindeki köprülerden geçişlerde yapılan kısıtlamalardan yakınıyor.
Oda başkanı İnağ,Yunanistan ile bağlantılı karayolu güzergahı üzerinde bulunan, yollarda ulaşımın güçlükle yapıldığından yakınıyor.
Tarihi köprülerden turist otobüslerinin geçişinde engel getirilmesi üzerine, turizm amacıyla gelen konuklardan Karaağaç yolu üzerine yapacağı gezilerde ya Gazimihal Köprüsü istikametinden gelen, kısmen yapılmış karayolundan ve Bosnaköy yöresinden gelen köy yolundan farkı olmayan hiçbir kurumun sahiplenmediği karayolunu kullanmak zorunda kalıyor.
Bu yol İnağın ifadesine göre, ulaşım araçları için çok tehlikeli. Bu yoldan seyreden araçların altları yere sürünerek yol alıyor. Yolun çevresinde hiçbir yerde ışıklandırma diye bir önlem bulunmuyor.
Geceleri bu yılan eğrisini andıran yoldan geçmek büyük cesaret istiyor.
Bu yolların turizm amacıyla gelen araçlar için kullanılıyorsa, ilimiz ve ülkemiz açısından gerçekten onur kırıcı bir durum.Diyelim ki bu yolda bir trafik kazası oldu bunu ne karayolları ne de bir başka kurum kabullenmeyecek.Bu yol sahipsiz,köy yolu konumunda bir yol. Ne yazık ki, turistlere bu istikamette giriş ve çıkışlarda bu yollara yönlendiriliyor. Hal böyle olunca bu koşullarda bölgemize nasıl turist gelsin.
Türkiye’nin Avrupa yakasında en önemli kenti olan Edirne bu denli ihmal edilmemeli. Bazı yıllar, özellikle kış aylarında bölgemizde sel baskını oluyor.Yine böyle bir sel baskınında Karaağaç bölgesinde mahsur kalan insanlarımızın tedavi için Yunanistan’a gitmesini istemiyoruz,bunu onurumuza yediremiyoruz. Bunu önlemek için Pazarkule’den Yıldırım’a yaplması düşünülen köprü projesi yıllardır gündemde.Bu proje bir türlü yapılamadı, şimdi gündeme alındı. İnşallah zamanında yapılır ve bu yöreden gelecek yolculara ulaşımda rahatlık gelir. Tabii iş bu yolları yapılması ile de bitmiyor.
Edirne’nin ihmal edilme anlayışına son verilmeli.
AK Parti il Başkanı Müjdat Kahve yaptığı basın toplantısında yüzlerce turist aracının İstanbul’daki olaylar nedeniyle Türkiye’ye giriş yapmadığını rezervasyonlarını iptal ettiğinden yakındı.
Bunlar doğru olabilir, bu olaylar turizmi etkilemiş olabilir. Onun yanında Edirne’ye yapılacak devlet hizmetlerinin geciktirilmesinin de bölgemize turist gelişini olumsuz etkilediğini de dikkate almak gerekmez mi? Olaylar tek yanlı değerlendirilip herkesin olaylara kendi gözüyle bakıp hatalı uygulamalar gündeme gelmezse, Edirne insanı hizmet için daha çok bekler.
27 total views, 2 views today
Son Yorumlar