Adını Edirne’nin merkezi caddesine veren Saraçlık mesleği teknolojiye yenik düşüyor. Bu mesleğin az sayıda temsilcilerinden olan kentimizin en eski saraçlarından 80 yaşına basan Hüseyin Cildam,57 yıldan bu yana mu mesleğin içinde olduğunu bu yaşına rağmen haftanın belli günlerinde ,mesleğini sürdüren torunu Hasan Berk Şahin’in yanına geldiğini,eski günleri hatırlayıp anılarını tazelediğini söyledi.
“Cildam saraçlık Edirne’de bir zamanların en gözde mesleği idi. Şu çarşının dili olsa da söylese Tüfekçiler Çarşısında baştan başa Saraçlık yapan işyerleri ile doluydu. Hayvanlara koşumu eğer işleri ve deri işleri yapardık.Köylerden çok müşterilerimiz vardı.O zamanlarda işlerimiz çok iyi gidiyordu. Saraçlık,arabacılık, nalbantlık en iyi meslekti.
İyi hatırlıyorum İlkokul sıralarında idim rahmetli Babam bana “okumak istemiyor musun” diye sordu.
Benim okuma merakım olmadığı için bu mesleğe başladım.Sanırım 13 yaşındaydım. O gün bu gün Saraçlığa devam ettim. Artık yaşlandık,mesleğimizi torunum sürdürmeye çalışıyor. Ben yine haftanın belli günlerinde buraya gelmeden edemiyorum.Kösele kokusunu almak işyerinde çalışmayı görmek beni mutlu ediyor.
SARAÇ FİKRET USTA İLE UZUN YILLAR ÇALIŞTIK
.Bu arada deri kesme makasını eline alan Cildam, Usta deri kesimi yaparak, bu konuda ne kadar usta olduğunu gösterdi. Uzun süre birlikte çalıştığı Şu anda Yeni Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Üstev bilinen adıyla “Saraç Fikret’in çocuklu döneminde birlikte çekilen siyah beyaz fotoğrafını gösteren Hüseyin Usta, teknolojinin eski meslekleri yok ettiğini, buna gönlünün razı olmadığını belirtti.
Hüseyin Cildam Usta “Bakıyoruz piyasada üç beş liraya kemer satılıyor.Gerçek kemer deriden yapılır. Halka böyle Çin malı suni ürünleri yutturuyorlar.Bir zamanlar zindan altında yüzlerce araba vardı.İnsan ve eşya taşıma işleri bu arabalarla yapılırdı.Bu yüzden bizlere de iş çıkıyordu.
KARTALTEPE TEZGAHLARININ KAYIŞLARINI BEN YAPTIM
Edirne’ye Kartaltepe Mensucat Fabrikası kuruldu, bana geldiler tezgahların kayışlarını yapar mısın dediler.Bir süre makinelerin kayışlarını yaptım. Zamanla makineler değişti, bizim işler de son buldu.Ben Zindanaltı semtinde işe başladım.Bu meslekte en çok sığır deresi kullanılır,en iyi işçilik onunla olur.
Ben diyorum ki, böyle meslekler yok olmamalı.mesleğimi şu anda torunum sürdürüyor. Daha sonraları ne olur bilemem.Bu meslekler İlimizin kültür mirasıdır bu güzellikleri yok etmeyelim.” dedi
90 total views, 2 views today
Son Yorumlar