AVRUPA KONSEYİ RAOUL WALLENBERG İNSANİ YARDIM ÖDÜLLÜ “BUÇUK” BELGESELİ GÖSTERİMİ VE YÖNETMEN ELMAS ARUS SÖYLEŞİSİ
SALI GÜNÜ YAPILACAK
Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri uygulama etkinlikleri çerçevesinde, 2014 yılında Avrupa Konseyi Raoul Wallenberg İnsani Yardım Ödülü’nü alan “Buçuk” belgeseli gösterimi ve yönetmeni Elmas Arus’la söyleşi yapılacak.
Gösterim önümüzdeki Salı (23.12.2014) saat 14:00 ’te Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Türkiye’nin her yanındaki Romlar, Lomlar ve Domların yaşamları, kültürel farklılıkları, sosyal düzenleri, gelenekleri ve kendi aralarındaki çelişkilerini, sosyal, kültürel ve ekonomik açmazlarını anlatan belgesel gösterimine tüm Edirneliler davetlidir.
ELMAS ARUS KİMDİR?
Evli ve bir erkek çocuk annesi olan Elmas Arus 1979’da Amasya’da dünyaya geldi. İlköğretim ve ortaöğretime İstanbul’da devam etti. 1998-2000 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde Radyo ve Televizyon bölümünde ön lisans düzeyinde eğitim alan Arus, 2001-2005 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde lisans düzeyinde Gazetecilik eğitimi almıştır.
Üniversite yıllarında kendi toplumunun sorunları üzerinde kafa yormaya başlayan Arus, hazırlıkları uzun yıllar sürecek olan “Buçuk” (2010) filmini eşi Haluk Arus ile birlikte çekti. Dokuz yıl boyunca bir grup gönüllüyle birlikte Türkiye’nin 38 şehrinde 400 Roman mahallesini ziyaret ederek, Roman üst başlığı altında toplanan Rom, Dom, Lom ve Abdal gruplarının yaşamlarını kameraya alan Arus çifti, “Buçuk” belgeseli aracılığıyla Roman bireylerin yaşamlarını toplumun geniş kesimlerine duyurmuş ve duyurmaya devam etmektedir. Buçuk filmi bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda birçok film festivalinde seyirciyle buluştu. Arus’un diğer belgeselleri, “Göçün Türküsü” (2007), “Dergaha Yolculuk” (2010) ve “Kaçak Hayatlar”dır (2010).
Elmas Arus 2009 yılında kurulan Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin kurucuları arasında yer almıştır. Arus, 2009 yılından bu yana Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. Dernek, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak dezavantajlı toplulukların güçlendirilmesi ve bu topluluklara yönelik önyargı ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda mücadele etmekte, ayrıca “herkes farklı, herkes eşit” ilkesi temelinde çok kültürlü bir yaşamın koşullarını yaratmaya, geliştirmeye ve korumaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Kısa sürede Türkiye sivil toplumunda yaptığı çalışmalar ile görünürlük kazanmış olan dernek pek çok proje hayata geçirmiştir. Arus, Romanlar için Kamu-STK Diyalog Grubu ve PRALA-Romanların Hukuki Desteğe Erişimi Projeleri’nin koordinatörlüğünü yapmıştır.
28 total views, 2 views today
Son Yorumlar