Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliğinde yaz aylarında sıcak çarpmaları konusunu kapsayan bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Trakya üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı görelisi, Yard. Doç Dr. Ömer SALT konu hakkında yaptığı açıklamada; “ Aşırı sıcağa maruz kalması sonucunda görülen hastalık gurubuna “ Sıcakla İlişkili Hastalıklar” denilmektedir. Vücudun aşırı sıcağa maruz kalması ve terleme sonucu vücuttan sıvı kaybetmesi dolaşım sistemini de etkileyerek vücut ısısının artışına neden olur.
Dünya çapında her yıl milyonlarca insan aşırı sıcak havaya bağlı sıcak hastalıkları geçirmektedir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve koşucular aşırı sıcaklardan diğer insanlara oranla daha fazla etkilenmektedir.
Bu hastalık gurubunda genel olarak görülen şikayetler; kas spazmı ve krampları, aşırı terleme, ciltte kızarıklık, baş ağrısı, dengesizlik hissi, çarpıntı hissi, bulantı, şuur değişikliği ve yüzeysel soluk alıp vermedir.
SICAKLIKLA İLGİLİ HASTALIKLAR ÜÇ ANA BAŞLAKTA İNCELENİR
1-Sıcak krampları:Sıcağa maruz sonrasında bacaklar kollar ve gövdede ağrılı kas krampları olması durumudur. Bu kramplar nedeniyle vücut ısısı daha da artabilir, ancak genellikle 37 derece çıvarındadır. Özellikle idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarda bu durum daha tehlikeli olabilir. Tedavide hasta gölge bir ortama alınıp istirahat ettirilmelidir. Su ya da sporcu içeceği gibi sıvılar verilmelidir. Tuzlu ayran da aynı etkiyi gösterebilir.
2- Sıcak bitkinliği: hastada daha önce olmayan ve sebepsiz yere ortaya çıkan bitkinlik, yorgunluk hissi, bulantı, baş ağrısı, dengesizlik, titreme ve kusma şikayetlerinin görülmesidir.
Hastanın vücut sıcaklığı 37-40 derece arasındadır.
Tedavide hasta gölge ve mümkün olduğunca soğuk bir ortama alınıp sırt üstü yatırılmacadır. Kolları ve bacakları yukarı kaldırılmalıdır. Su ya da sporcu içeceği veya tuzlu ayran verilmelidir. Üzerindeki giysiler çıkarılmalıdır.En azından iki saat istirahat sonrası hastanın tüm şikayetleri ortadan kalkarsa o zaman günlük işlerine geri dönmesine izin verilebilir.
3-Sıcak çarpması: hastaya’ nasılsın’ diye sorulduğunda, ‘ sanki başım yerinde değil gibi hissediyorum’ der. Dengesizlik hissinden bahseder. Odaklama problemi olduğunu belirtir. Huzursuzdur. Saldırgan davranışlar sergileyebilir.Nöbet geçirebilir. Daha ileri aşamada hasta komaya girebilir. Hastanın vücut sıcaklığı 40-44 derece arasındadır.
Özellikle alkol alım öyküsü olan uyarıcı ilaç, alerji ilacı, sakinleştirici, idrar söktürücü, guatr ilacı, depresyon ilacı kullananlar daha dikkatli olmalıdır.
Tedavi öncesi hemen 112 numaralı telefon aranmalıdır. Hastanın vücut sıcaklığının düşürülmeli ancak 38 derecenin altına indirilmemelidir. Bu amaçla hastanın üzerindeki giysiler çıkarılmalı sırtüstü yatırılmalı, gövdesinde bulunabilirse buz uygulamalı,hastanın üzerine soğuk havlu örtülebilir ya da soğuk su uygulanabilir. Koltuk altı kasık gibi vücut katlantı yerlerine buz aküsü uygulanabilir.
ÖNLEMLER
1-Gölge kuralı: Dışarı çıktığınızda gölgeniz kendinizden kasaysa dışarıda dolaşmayın (saat 10-15 arası)
2- Açık renkli geniş pamuklu giysiler giyip şapka kullanılmalıdır.
3- Güneşten koruyucu kremler kullanılmalı ( en az 15 faktörlü)
4- Mümkün olduğunca sıvı alınmalı.
8 total views, 2 views today
Son Yorumlar