Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Valisi Uğur Turan, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı H. Sezai Irmak ve beraberindeki heyet, Tekirdağ’da bulunan BAYKAR tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Yönetim Kurulu’nun 2025 yılı Nisan ayı olağan toplantısı kapsamında gerçekleştirilen temasların bir parçası olarak kayda geçti.
Ziyaretin Amacı ve Katılımcılar
Ziyarete; Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Valisi Uğur Turan, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı H. Sezai Irmak’ın yanı sıra, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı. Candan Yüceer ve TRAKYAKA Yönetim Kurulu üyeleri de eşlik etti1. Heyet, BAYKAR’ın insansız hava aracı (İHA) teknolojileri, savunma sanayii yatırımları ve bölgesel kalkınmaya potansiyel katkıları hakkında bilgi aldı.
BAYKAR’ın Önemi ve Yerli Teknoloji Hamlesi
BAYKAR, Türkiye’nin savunma sanayiindeki en önemli şirketlerinden biridir ve Bayraktar TB2 gibi insansız hava araçları ile ulusal ve uluslararası alanda tanınmaktadır11. Şirket, yurt içi ve yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle üretim kapasitesini artırma çabalarını sürdürmektedir. Bayraktar TB2 İHA’lar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra Ukrayna, Azerbaycan ve birçok ülke tarafından da kullanılmakta ve modern askeri doktrinlerde önemli bir değişim başlatmış durumdadır.
Trakya’nın Kalkınma Hedefleri ve İş Birlikleri
TRAKYAKA, bölgesel kalkınma projeleri, yatırımların teşviki ve istihdamın artırılması gibi konularda çalışmalar yürütmektedir. BAYKAR ziyareti, Trakya bölgesinin savunma sanayii ve yüksek teknoloji alanındaki potansiyelini değerlendirmek ve olası iş birliklerini görüşmek amacını taşımaktaydı1. Ayrıca, Trakya’daki valilerin ve iş dünyası temsilcilerinin katılımı, bölgesel kalkınma için koordinasyon ve iş birliğinin önemini vurgulamaktadır.
Heyetin BAYKAR ziyareti, Trakya bölgesinin savunma sanayii ve teknoloji alanındaki rolünü güçlendirmeye yönelik adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Valiler ve iş dünyası temsilcileri, benzer iş birliklerinin bölgedeki diğer sektörlere de yayılarak ekonomik canlılığa katkı sağlamasını hedefliyor