Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kıyıköy ve İğneada da coşku ile kutlandı.

Mavi Vatan’daki egemenliğimiz ve

Mavi Vatan’daki egemenliğimiz ve bağımsızlığımızın tescili olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 97.yılı Kıyıköy ve İğneada da coşku ile kutlandı.

Kıyıköy’de saat: 1100’de başlayan etkinlikler 13:30’a kadar devam etti. Saat: 17.00’de  İğneda’da düzenlenen etkinlikler ise  saat: 20.00’de sona erdi. Kıyıköy ve İğneada kutlama etkinliklerinde sahil güvenliğe ait botlar gösteri ile tekne gezisine eşlik etti. Çok özel renkli görüntülere sahne olan Kutlama etkinliklerine katılan vatandaşlar ve protokol mensupları unutulmaz bir gün yaşadı.

Etkinliklere,  Vize ilçe Kaymakamı Sedat Özdemir, Vize İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yaşar Toyran, Kıyıköy Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Ataş, Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp, Vize CHP ilçe Başkanı Serdar Dündar, Kıyıköy CHP Belde Başkanı  Sefer Özer, Kıyıköy Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Tamer Tan, Kale Mahalle Muhtarı Sercan Başar , Güven Mahalle Muhtarı İsmail Özen , S.S. Kıyıköy Su Ürünleri kooperatif başkanı Şaban Turan, iğneada Liman Başkanı Resul Ulaş, Demirköy Kaymakamı Yaşar ŞİMŞEK, İğneada Belediye Başkanı Tahir IŞIK,  Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Vize Belediye Başkan V. Turgut Fındık, Kıyıköy Belediye Başkanı Tercan Yatkın, Gaziler, Saray Mahalle muhtarları ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve vatandaş katıldı.

 iğneada liman başkanlığı tarafından kıyıköy’de ve İğneada da törene katılanlara denizci şapkası hediye edilirken,  Deniz Ticaret Odası tarafından gönderilen şapkalar ve tişörtler de dağıtıldı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 97.yıl dönümünde Deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldı.

Kıyıköy ve İğneada’da Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinlikte günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İğneada Liman başkanı Resul Ulaş, “Denizcilik ve Kabotaj Bayramının  97’ nci yıldönümü kutlama programı münasebetiyle sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. 

Fransızca kökenli bir sözcük olan Kabotaj,  kısaca bir ülkenin kendi limanları arasında yapılan deniz ticareti anlamını taşımaktadır. Kabotaj Kanunu 20 Nisan 1926 yılında kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren kanun ile Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Türk ulusuna armağan edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün teklifiyle çıkarılan Kabotaj Kanunu mavi vatanda egemenlik ve bağımsızlığımızı tescillemiş; denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış ve denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır.

Bu kanunla Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk gemilerine verilmiş olup, Böylece, yabancıların denizlerimizden elde ettiği sayısız çıkarlara son verilmiş, karasularımızda seyrüsefer hakkı Türk bayraklı gemilere geçerek, deniz ulaşımı ve tüm denizcilik faaliyetleri millileştirilerek tam bağımsızlık sağlanmıştır.

Dünyamızın yüzde 71’i denizler, okyanuslar ve göllerden oluşmaktadır. Dünya ve Ülkemiz yüklerinin yaklaşık %85’i deniz yolu ile taşınmaktadır. Deniz taşımacılığı; karayolu, demiryolu ve havayolu nakliyesine göre oldukça avantajlı ve ekonomiktir.

Ülkemiz, 8400 km’lik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.

Denizlerin Piri Reisi Barbaros Hayrettin Paşanın söylemiş olduğu gibi “Denizlere Hakim Olan Cihana Hakim olur.” sözüyle denizciliğin dünya çapındaki önemini yüzyıllar önce ortaya koymuştur

Bizler Kurtuluş savaşında çok zor şartlar altında tonlarca cephaneyi kendi yaptığı gemilerle Anadolu’ya taşıyan denizcilerin torunlarıyız. Aziz şehitlerimizin ruhları fırtınalarda, coşkun denizlerde, gecenin karanlığında ve denizlerin derinliklerinde Türk denizciliğine rehber olmaya devam etmektedir.. 

Bu duygu ve düşüncelerimle sözlerime son verirken Denizci Millet , Denizci Ülke  bilinci ve inancıyla  “ tam yol ileri diyerek başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere; Bu Toprakların Vatan Olmasında Nice Fedakarlıklar Gösteren  tüm deniz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyor Bu vesile ile  1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı tebrik eder en derin saygılarımla sağlık mutluluk ve esenlikler dilerim. “ dedi.

1 Temmuz denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kıyıköy ve İğneada da çeşitli etkinliklerle gün boyunca devam etti.

Kırklareli Folklor ekibi, Edirne Kıyıköy ve  Burgaz Belediyesine ait  Bando takımının   muhteşem gösterileri  büyük bir ilgiyle izlendi. 

 Birbirinden özel yarışmalar ve gösterilerin damgasını vurduğu 1 Temmuz denizcilik ve Kabotaj Bayramında Kırklareli gençlik Spor il müdürlüğü tarafından gönderilen tişörtler kupalar ve madalyalar yarışma birincilerine verildi.

 200 metre kulaçlama yarışmasında 1. Olan Tülin Engin, 2. Olan Elem Abay, 3. Olan Seda Özgülleç’e ödülleri İğneada liman Başkanı Resul Ulaş tarafından taktim edildi.

200 metre kulaçlama yarışmasında 1.olan Mustafa Tekin 2. Olan Devrim Gönülal 3.olan Dolunay Çınar’a ödülü Belediye Başkanı Tercan Yatkın tarafından taktim edildi.

Ördek yakalama yarışmasında 1. Olan Ulaş Başar 2. Olan Arda yağız Pala’ya ödülleri Vize ilçe Emniyet Müdürü Nezahat Dal tarafından taktim edildi.

Dalgıç yarışmasında 1. Olan ilker Yürük, 2.olan Sonay Özen 3.olan Ege Uygun’a ödülleri Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp tarafından taktim edildi.

400 metre kulaçlama yarışmasında 1.olan Arda Yağız Pala 2. Olan Çağatay Cengiz 3. Olan Abdurrahim Çınar ödülleri Vize ilçe Jandarma Karakol Komutanı Yaşar Toyran ve Kıyıköy Sahil Güvenlik Karakol Komutanı  Hakan Ataş tarafından taktim edildi.

Yağlı direk bayrak alma yarışmasında 1.olan Orbay Keskin’e ödülünü Vize Kaymakamı  Sedat Özdemir tarafından taktim edildi.  Kıyıköy’de yağlı direk yarışması için ödül olarak dereceye giren yarışmacılara, 12,500 TL para+ 1 çeyrek altın+Arçelik marka kahve makinası(yaklaşık 5000 TL)+Lenovo marka tablet (yaklaşık 7000 TL)

İğneada da yağlı direk birincisine 1 tam altın (4 çeyrek altın)+ 1 tablet hediye edildi.

Çocuklar ağızda yumurta taşıma yarışması birincisine ise 1500 TL, 2.nciye 1000 TL, 3.ncüye 500 TL; Çocuklar yoğurt yeme yarışması için 1500 TL ;  200 metre yüzme yarışması için 1 çeyrek altın, 2.nciye 1000 TL, 3.n cüye 500 tl,  Sırt üstü yüzme yarışması birinciye 1 çeyrek altın, 2.nciye 1000 TL, 3.n cüye 500 tl; Dipten gitme yarışmasında birinciye 1 çeyrek altın, 2.nciye 1000 TL, 3.n cüye 500 tl; Denizde tabak bulma yarışması için 1.ciye 1 çeyrek altın, 2.nciye 1000 TL 3.n cüye 500 tl verildi. 

Kıyıköy’de düzenlenen etkinliklerde dereceye giren yarışmacılara verilen tabletler Lüleburgaz Ticaret Odası, İğneada’da düzenlenen etkinliklerde dereceye giren yarışmacılara verilen tabletler Kırklareli Ticaret Odası tarafından verildi.  Kıyıköy’de düzenlenen etkinliklerde dereceye giren yarışmacılara verilen para ödülleri belediye, kooperatif ve balıkçılar tarafından,  İğneada’da düzenlenen etkinliklerde dereceye giren yarışmacılara verilen para ödülleri ise işadamlarının sponsorluğunda verildi.

Kıyıköy’de saat 11.00-13.30 arasında gerçekleşti tören sonunda tekne gezisi ile sona erdi.

İğneada da ise saat 17.00 da tekne gezisi ile başlayan etkinlikler  saat 20.00 da sona erdi