Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EDİRNE BELEDİYESİ 39 EVE ISINMA SİSTEMİ KURUYOR

Avrupa Komisyonu’na bağlı HORIZON

Avrupa Komisyonu’na bağlı HORIZON 2020 çağrısında hibeye hak kazanan tek belediye olan Edirne Belediyesi, WELLBASED (Enerji Yoksulluğuyla Mücadelede Kanıta Dayalı Kentsel Politikalar İle Sağlık, Refah Ve Eşitliğin İyileştirilmesi) projesi kapsamında 39 evde ısınma sistemi kuruyor. Vatandaşlara bu konuda destek olmaya devam edeceklerini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Proje kapsamında şimdilik 39 evde ısınma sistemi kuracağız. Ama bu grup içerisinde yer alamayan vatandaşlarımız da üzülmesin, şimdi olmazsa da ileride bu projeyi devam ettirmek istiyoruz” dedi.

Avrupa Komisyonu’na bağlı HORIZON 2020 çağrısında hibeye hak kazanan tek belediye olan Edirne Belediyesi, WELLBASED projesi kapsamında 39 evde ısınma sistemi kurmak için çalışmalara başladı. Proje kapsamında yer alan 39 eve yüzde 100 yerli kalorifer sobası ve tesisatı döşenecek. Söz konusu sobalarda vatandaşlar ısınmak için odun, kömür ve briketle kullanabilecek.  

WELLBASED projesine 2021 yılı şubat ayında başladıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Proje kapsamında enerjinin insan sağlığındaki etkilerini gözlemleyebilmek için Edirne Merkez ilçede ikamet eden ve gelir durumu çok iyi olmayan gönüllü vatandaşların projeye katılım talepleri aldık.  Noter huzurunda, başvuranlar arasında yapılan çekilişle müdahale ve kontrol grupları belirledik” diye konuştu.

Müdahale grubunda yer alan ailelerin evlerinde ihtiyaca yönelik çeşitli iyileştirmelerin de yapılacağını belirten Gürkan, “Seçilen evlerde ısınma ve rutubet gibi termal konfor şartlarında iyileştirmeler gerçekleştirerek buralarda yaşayan insanların sağlığında meydana gelebilecek etkileri gözlemleyerek kayıt altına alacağız. Kontrol grubunda olan evlerde herhangi bir müdahale yapılmayacak olup, sadece proje tarafından şart koşulan sağlık ve termal konfor bilgileri kayıt edilecek. Ev sahiplerinden ise herhangi bir ücret talep edilmeyecek” dedi.

“Amacımız elimizin erdiği, gücümüzün yettiğince vatandaşlarımıza destek olmak” diyen Gürkan, “Gönlümüz istiyor ki ihtiyacı olan tüm vatandaşların evlerinde kış gelmeden iyileştirmeler yapalım, ısınmalarına yardımcı olalım. Ancak imkanlarımız kısıtlı. Proje kapsamında şimdilik 39 evde ısınma sistemi yerleştirilmesi çalışmasını yapabileceğiz. Ama bu grup içerisinde yer alamayan vatandaşlarımız da üzülmesin, şimdi olmazsa da ileride bu projeyi devam ettirmek istiyoruz” dedi.

WELLBASED NEDİR?

“Enerji Yoksulluğu Mücadele için Kanıta Dayalı Kentsel Politikalarla Sağlık ve Eşitliği Geliştirmek” (WELLBASED) başlıklı proje (UFUK2020) toplamda 5 M€ bütçeli 4 yıl süreli bir Avrupa Birliği projesidir. Konsorsiyumunda 17 partnerin bulunduğu projede Türkiye’den Edirne Belediyesi, Demir Enerji ve Sıfır Ayrımcılık Derneği yer almakta ve Edirne Belediyesi Türkiye’nin Pilot şehri olarak bulunmaktadır.

WELLBASED, 6 farklı pilot şehirde (Valensiya-İspanya, Heerlen-Hollanda, Leeds-İngiltere, Edirne- Türkiye, Budapeşte- Macaristan, Jelgava- Letonya) kanıta dayalı yaklaşımlar üzerine inşa edilmiş, enerji yoksulluğunu ve vatandaşların sağlığı ve refahı üzerindeki etkilerini önemli ölçüde azaltmak için kapsamlı bir kentsel sağlık programı tasarlamayı, uygulamayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Böylece;

  • Kent sağlığını geliştirecek sağlam politikalar geliştirme
  • Kentlerde fiziksel/ruhsal açılardan halk sağlığında iyileştirmeler sağlama
  • Kentlerde sağlık hizmetlerine erişimde eşitsizliklerin azaltılması sağlanacaktır.

Enerji yoksulluğu önlemleri ve politikaları ile sağlık konusunda ilgili iyileştirmeler arasında doğrudan bir bağlantı kuran WELLBASED proje uygulamaları, en çok düşük gelir grubundaki nüfusu hedef almaktadır. Beklenen faydalar arasında vatandaşlar için daha iyi ev konforu ve refah, iyileştirilmiş yaşam kalitesi, eşitsizliğin azaltılması ve iyileştirilmiş kentsel ve sosyal imkanlar, hükümetler tarafından sağlık için daha az para harcanarak CO2 emisyonlarının azaltılması da bulunmaktadır.

WELLBASED projesi 4 aşamalı bir metodolojiye sahiptir:

1-Kentsel programın enerji yoksulluğu ve bunun sağlık üzerindeki etkilerini azaltacak şekilde tasarlanması.

2-Kentsel programın proje pilotlarında uygulanması.

3-Değerlendirme ve politika önerilerinin geliştirilmesi

4-Yeni iş modellerinin ve enerji yoksulluğuyla mücadeleyi amaçlayan kentsel sağlık müdahalelerini finanse etmenin alternatif yollarının araştırılması