Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pazarkule Gümrük Kapısı, Yenilenen Yüzüyle Hizmet Vermeye Başladı

Türkiye ile Yunanistan arasında

Türkiye ile Yunanistan arasında bulunan ve yenileme çalışmaları tamamlanarak yeni yüzüyle hizmet vermeye başlayan Pazarkule Gümrük kapısının açılışı Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleşti.

İpsala’da gerçekleşen UMAT İpsala İbrahim Girgin Tır Parkının açılış programının ardından Vali Vekilimiz Sıdkı Zehin ile birlikte Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve beraberindeki heyet yenileme çalışmaları tamamlanan Pazarkule Gümrük kapısının açılışını yaptı.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Pazarkule Gümrük kapısının açılışı yaptığı konuşmasında; “Bu bölgede yer alan Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala kapılarımızdan 2021 yılında giriş-çıkış yapan toplam ticari araç sayısı 1 milyon 485 bin iken 2022 yılında bu sayı 1 milyon 638 bine ulaşmıştır. Bu anlamda günlük giriş-çıkış yapan araç sayısı bir yılda 4 bin seviyelerinden 4.600’lere çıkmıştır. Böylesine yüksek hacimli bir trafiğin hızlı ve güvenli şekilde yönetilebilmesi ve gümrük kapılarında oluşan yığılmaların önüne geçilmesinin sağlanabilmesi, gümrük kapılarımızda yeni bir anlayışın hayata geçirilmesini gerekli kılmıştır.
Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilen modernizasyon öncesinde, 3 buçuk dönüm saha içerisinde 2 peronda hizmet verilmekte iken; projenin tamamlanması ile Pazarkule Gümrük Kapısı, 23 dönüm üzerinde toplam 6 peronda hizmet verir hale gelmiştir. Yenilenen yüzüyle Pazarkule Gümrük Kapımızın, özellikle yaz aylarında Kapıkule’de yaşanan yolcu yoğunluğunu azaltacağını ve alternatif bir güzergâh olacağını öngörüyoruz. Ülkemizin batıya açılan kapılarında yapılan bu modernizasyon faaliyetleri ile vatandaşlarımıza modern eserlerle hizmet vermenin haklı gururunu hepinizle birlikte yaşıyorum, bu tesislerin yapımında emeği geçen paydaşlarımıza ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yenilenen gümrük kapımızın, Edirne’mize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. dedi. Bolat, modernizasyonu tamamlanan Pazarkule Sınır Kapısı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri ve “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde, ticaret politikalarını belirlediklerini, küresel gelişmeleri takip ettiklerini, iç ticareti düzenlemek ve ihracatı artırmak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin doğu-batı ticaret ekseninde kıtaları birbirine bağlayan kara, hava, deniz ve demir yolu ticaret koridorları üzerinde yer aldığını anımsatan Bolat, Türkiye’nin bu avantajlı konumundan hak ettiği faydayı sağlaması, liman ve taşıma altyapılarının kapasitesinin artırılmasına, gümrük işlem ve geçişlerinin kolaylaştırılmasına bağlı olduğuna dikkati çekti.

Son 20 yılı aşkın süre boyunca Türkiye’nin eksik kalan kara yolu, demir yolu, hava limanı ve liman altyapısını büyük bir gayretle tamamlamaya çalıştıklarını ve aynı gayretle Türkiye Yüzyılı’nda da çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Bolat, “2021 yılında 225 milyar dolar olan ihracatımız, 2022 yılında 254 milyar dolara ulaşmış olup 2023 yılında bu rakamın daha da yüksek seviyelere ulaşması için çalışıyoruz.” dedi.

-“Sınır kapılarının altyapısı hayati öneme sahip”

Geçen yıl Türkiye’nin ihracatının yüzde 59’unun deniz, yüzde 31’inin kara ve yüzde 8’inin hava yoluyla yapıldığına işaret eden Bolat, şunları kaydetti:
“Aynı yıl Avrupa’ya yapılan ihracatımızın da yüzde 37,5’i kara yoluyla gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla kara yoluyla yapılan ihracatta gümrük kapılarımız ve bu kapılarımızın altyapısı hayati bir öneme sahiptir. İhraç mallarımızı yakın ve uzak pazarlara zamanında ve düşük maliyetle ulaştırmak için lojistik hizmetlere yönelik sağlıklı bir altyapı oluşturulması da son derece önemlidir.

Son yıllarda ‘yükte hafif pahada ağır’’ bir kısım ürünlerin hava yoluyla taşınması öne çıkmakla birlikte, karayolunda maliyet avantajı nedeniyle hızlı kargo taşımacılığında da bir artış eğilimi gözlemlenmektedir. Özellikle Avrupa’ya açılan gümrük kapılarımızda bu durum her geçen gün yoğunluğun daha da artmasına neden olmaktadır.”

-“Sınır kapılarında YİD Modeli devam ediyor”

Bolat, Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala sınır kapılarında 2021 yılında giriş-çıkış yapan toplam ticari araç sayısının 1 milyon 485 bin iken geçen yıl bu sayının 1 milyon 638 bine ulaştığını belirtti.

Yüksek hacimli trafiğin hızlı ve güvenli şekilde yönetilebilmesi ve gümrük kapılarında oluşan yığılmaların önüne geçilmesinin sağlanabilmesi, gümrük kapılarında yeni bir anlayışın hayata geçirilmesini gerekli kıldığını dile getiren Bolat, bu doğrultuda gümrük hizmetlerinin daha hızlı ve güvenli gerçekleştirilebilmesi amacıyla, değişen ticari koşulları da dikkate alarak, bütçe imkanları yanında Yap-İşlet-Devret Modeli’yle de (YİD) , gümrük kapılarının yenilenmesine yönelik yatırımlara devam ettiğinin altını çizdi.

Açılış programına Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, Yunanistan İçişleri Bakan Yardımcısı Stathis Konstantinidis, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Milletvekilleri Fatma Aksal, Ahmet Baran Yazgan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Murat Yörük, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan Konsolosu Aristidis Radiopoulos, Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, siyasi parti temsilcileri, oda ve borsa temsilcileri katıldı.